Page content

Fotoserie ‘What’s in the Name’ door Saskia Aukema

Fotoserie ‘What’s in the Name’ door Saskia Aukema

Saskia Aukema heeft voor haar fotoserie mensen (met o.a.Briant en Jaldhara) geportretteerd die op enig moment in hun leven hun naam hebben veranderd.

Ogenschijnlijk bestaat het thema uit niet meer dan het verwisselen van een paar letters, maar in de tussentijd gaat het over ongeveer alles wat ertoe doet in iemands bestaan. Een nieuwe naam markeert vaak – net als bij de geboorte – het begin van een nieuw leven. Je zegt ermee: ‘Vanaf vandaag ben ik een nieuw persoon. Vanaf nu ben ik een Jolanda!’ Bij de foto’s komen ook korte interviews.

De fotoserie is van 5 juni t/m 27 juni 2015 te zien in ‘Crossings’, een duo-expositie met Richard Bank. Locatie: MLB galerie, Witte de Withstraat 32A in Amsterdam.

De naamsverandering van Briant & Jaldhara

Briant (1992) - uit de serie Whats in a name - (c) Saskia Aukema - Zazquia Fotografie  Jaldhara (1987) 2 - uit de serie Whats in a name - (c) Saskia Aukema - Zazquia Fotografie

Briant (1992)

Voorheen: Thomas (maar ook Bastiaan en Bustaman) 

Op m’n vijfde kwam ik, een Duits jongetje uit Zweden, naar Texel. Op mijn eerste kleuterschooldag deed mijn moeder me mijn lederhose aan, en dat in een tijd waarin Duitsers bepaald niet geliefd waren op het eiland. Nog vele jaren later viel de naam Thomas voor mij samen met ‘de mof’.

In 1986 werd ik lid van Subud, een internationale spirituele broederschap met Indonesische wortels. De spirituele leider van die organisatie, Bapak Muhammad Sumohadiwidjojo, was opgegroeid in een traditie waarin het veranderen van voornamen heel gewoon is. Als in Java een kindje vaak ziek is, krijgt het van een oude wijze een andere voornaam die beter bij zijn ziel past, wat een helend effect kan hebben.

Ook Bapak bood zijn volgelingen de mogelijkheid om hun voornaam te veranderen als ze dat wilden. Nou dat wilde ik wel, zo’n naam op maat. Ik kreeg van hem de letter B en mocht daar zelf vijf namen bij uitzoeken. Daaruit koos Bapak voor mij Bastiaan.In Subud doe je een spirituele oefening die je in contact brengt met de godsdienstbeleving die het dichtst bij je ziel staat.

Voor mij was het al snel duidelijk dat dat de islam was. Nadat ik in 1989 naar Nieuw-Zeeland verhuisd was, besloot ik belijdend moslim te worden. Ik vroeg Bapak een moslimnaam voor mij te kiezen die bij me paste. Ik wilde dit keer niet zelf met vijf namen komen maar direct de juiste naam van hem krijgen. De letter B had ik tenslotte al. Hij koos de naam Bustaman. De sociale druk en de sociale controle binnen de moslimgemeenschap begonnen mij in Nieuw-Zeeland steeds meer te benauwen. Er waren veel do’s maar vooral ook veel don’ts.

In 1992 ging ik terug naar Nederland met een grote afkeer van de sociale controle, de regeltjes en de bekrompenheid van een geïnstitutionaliseerde religie. Ik besloot me nooit meer te onderwerpen aan een religie en vroeg opnieuw een nieuwe naam aan met de letter B. Opnieuw vroeg ik direct om een naam die mijn ziel reflecteert, zonder zelf te moeten kiezen. Het werd Briant (betekenis: ‘innerlijk en uiterlijk krachtig’).

Jaldhara (1987)

Voorheen: Annelies

Op mijn 27ste ben ik sannyasin geworden bij wat toen nog de Bhagwanbeweging heette. Ik heb toen gelijk een andere naam aangevraagd. Bhagwan koos dan een naam voor je uit die bij je ontwikkeling paste. Een paar weken later kwam er via de Nederlandse postbode een brief uit Poona, de plaats in India waar Bhagwan resideerde. De naam die in de envelop zat, was Ma Prem Jaldhara: ‘een vloeiende stroom liefde’.

Zie je wel, dacht ik toen ik naar dat Prem keek, ik bén liefde! Toch koos ik voor Jaldhara vanwege de klank. Als ik vroeger de telefoon opnam met Annelies, ging de klemtoon aan het einde naar beneden. Het eindigde dus altijd negatief. Maar met die nieuwe naam steeg de toon juist. Jaldhara was voor mij daardoor omgeven met vrolijkheid en goede energie. Kortom, het klopte.

Mijn toenmalige collega’s uit de jeugdbescherming waren niet enthousiast. Ze waren bang dat ik als sannyasin de kinderen zou gaan indoctrineren. Ik was daar gelukkig snel weg. En ook mijn ouders, boeren uit Groningen, begrepen helemaal niets van het sannyasin-ding. Die nieuwe naam vonden ze niet mooi en lastig om te uit te leggen aan anderen. Mijn moeder noemt mij nog steeds Annelies. Behalve als ze met anderen is. Dan zegt ze: ‘mijn jongste dochter’ of toch – maar het blijft ongemakkelijk voor haar – Jaldhara.

Eigenlijk is het de bedoeling dat je bij een sannyasin-naam ook je achternaam aflegt, maar in Nederland mag je niet zonder. Nu stel ik me altijd voor met mijn nieuwe voor- en mijn oude achternaam. Zo hou ik het Oosten en het Westen in balans.

Briant en Jaldhara
We are Dutch originals & Digital Nomads. Places where we Work & Live must be Warm, must have great Wifi and must be near (sea) Water. WHISPERS FROM THE HOLY CIRCLE: ❥Healing channelings & guided meditations ❥Live channeling on Inner Freedom ❥Online Healing Intensives ❥Personal Coaching

Comment Section

0 reacties op “Fotoserie ‘What’s in the Name’ door Saskia Aukema

Plaats een reactie


*