Page content

Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten

Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten

Heb jij ook van die dagen of zelf periodes dat alles tegen lijkt te zitten? Het wil (figuurlijk maar kan ook letterlijk) maar niet ophouden met regenen. Waarom gaan de dingen niet zoals ik wil? Waarom werd mijn baas nou (weer) boos op mij? Hoe komt het dat…vul maar in…

Hoe meer van deze gedachtes hoe moeilijker het is om niet te gaan piekeren en positief te zijn en te blijven. In dit artikel wil ik jullie vertellen hoe ik in een negatieve spiraal ben beland, hoe ik hier mee om ben gegaan en geef ik tips hoe je (terug) positief in het leven kan staan.

Mijn ervaringen

Allereerst een situatie waar ik veel van heb geleerd. Op het moment zelf was het natuurlijk niet prettig en wist ik niet hoe ik er uit moest komen. Ik praatte mezelf de meest vreselijke dingen aan. Was niet goed genoeg, deed alles verkeerd.. En lande bijna in een depressie. Dit alles door muren die ik tegen kwam tijdens mijn studie en een slechtlopende relatie.

Natuurlijk heb ik niet meteen opgegeven. Ik heb gevochten als een leeuwin om haar prooi. Ik liep op eieren om bij mijn toenmalige vriend te kunnen blijven, om hem te laten inzien dat ik mijn studie wel kon behalen en een goede vriendin kon zijn. Echter werkte dat averechts. Ik werd steeds onzekerder, mijn punten en resultaten op school gingen achteruit en mijn kopje zat meer in mijn schulp dan daarbuiten…

Weg vrolijke en zelfverzekerde Marij! Wat een verdriet. Ik kreeg concentratieproblemen, begon steeds slechter voor mezelf te zorgen, voelde me lusteloos. Met die klachten kwam ik bij de studentenpsycholoog terecht. Hij stuurde me door voor een psychologisch onderzoek naar het ziekenhuis, mijn gedrag leek op dat van een ADD-er.

Voor ik aan het onderzoek begon ging ik me verdiepen in de symptomen hiervan en vond veel herkenning. Ook begon ik me steeds meer hiernaar te gedragen (bleek achteraf).

Resultaat geen ADD, het lag aan de vervelende situatie waarin ik me bevond. Onmacht, dat voelde ik. Daar begon het piekeren en doemdenken. Ik kan niet stoppen met de studie, dan ben ik zwak en raak ik mijn vriend kwijt…

Meerdere gesprekken volgden bij een psycholoog. Mede door hem durfde ik de beslissing te nemen om uiteindelijk (in mijn laatste jaar) te stoppen met mijn opleiding voor logopediste en ging ik het gesprek aan met mijn toenmalige vriend. Samen besloten we dat het beter was om uit elkaar te gaan. Op dat moment natuurlijk erg moeilijk maar een tijd later voelde deze keuzes als een opluchting. En een stap in de richting van een leven waarin ik meer voldoening kan halen.

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal en wil jij ook een positieve(re) draai geven aan jouw leven? Dan heb ik hieronder 10 tips om van die negatieve gedachten weer positieve te maken.

Mijn 10 Tips

 1. Accepteren of veranderen
  Accepteer dat iets is zoals het is of verander het als je kan/wil om er zo meer voldoening uit te halen.
 1. Mindfullness
  Doe alles wat je doet bewust en met volle aandacht. Ben je ergens mee bezig maar er met je hoofd niet bij of zit je te piekeren? Dan zal de activiteit ook niet zo worden uitgevoerd als je in gedachten had.
 1. Schrijf je negatieve gedachten op en verscheur ze
 2. Mediteren
  Er zijn veel meditatiecursussen/programma’s waar je aan deel kan nemen. Het helpt om dichter bij jezelf te komen. Wat wil jij nou echt? Yoga is ook een fijne vorm om je diepe gevoelens en verlangens te ontdekken.
 1. Aanpassen ritme
  Weet jij of je een ochtend of een avondmens bent? Wanneer jij de meeste energie hebt? Als het kan probeer moeilijke(re) taken te doen op de momenten wanneer jij je het beste voelt
 1. Goed voor jezelf zorgen
  Eet regelmatig en gezond, zorg voor genoeg nachtrust, verzorg je zelf goed en geniet van de dingen waar jij blij van wordt. Neem voor een fijn warm gevoel een heerlijke douche of een hete kop thee. Verwen jezelf ook zo nu en dan en geniet van me-time. Vooral na een hectische dag.
 1. Ophouden met piekeren en doemdenken
  Dat zegt al genoeg toch? Blijven vervelende gedachten opkomen ga dan eens praten met een deskundige.
 1. Dingen niet teveel op jezelf betrekken
  Wat een ander zegt hoeft niet altijd zo te zijn. Het zegt soms meer over die persoon dan over jou. Ga na waar je je wel en niet in kan vinden en vertel hoe jij het ziet.
 1. Loslaten
  Wanneer iets is gebeurt en je kan het niet meer veranderen laat het dan los, hoe lastig ook. Geef het de tijd wanneer dit je niet meteen lukt. Laat de vervelende gebeurtenissen van het verleden niet je heden of toekomst beheersen. Leef in het nu.
 1. Wandelen of sporten
  Beweging is goed voor hoofd, lichaam en hart.

Hoe gaat het nu met mij?

Goed! Ik voel me een stuk zekerder en heb verschillende dromen waar kunnen maken. Waaronder het zingen in een popkoor, trouwen en moeder worden! Zo zie je maar het komt vroeg of laat weer goed en dit alles kwam doordat ik de positieve gedachtes weer toeliet, mezelf weer recht in de ogen durfde te kijken en kon zeggen dat ik het waard ben! Ik ben uit mijn schulp gekropen en durf zoveel meer!

Ik gun dit iedereen en hoop dat bovenstaande tips gaan helpen om het beste uit je leven te halen en meer geluk te ervaren. Misschien heb je zelf ook nog een of meerdere tips?

 

Dit is dag 110 van de #112JaarErvaring Challenge

Bovenstaande blog van Marij Hendriks is input geweest voor onderstaande Periscope uitzending.

OVER  DE 112 DAGEN CHALLENGE
Op 13 mei 2015 zijn we gestart met onze 112 Jaar Ervaring Challenge. 112 Dagen lang  delen we IEDERE DAG een ervaring of een inzicht over Levensgeluk & Relatiegeluk.

De laatste 10 dagen van onze challenge maken we ruimte voor vragen en gastbloggers. Dit artikel is daar onderdeel van.

 

Comment Section

0 reacties op “Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten

Plaats een reactie


*