Page content

Ik ben nooit boos en ik voel me nooit boos

Ik ben nooit boos en ik voel me nooit boos

Oef, ik ben nooit boos, ik voel me nooit boos maar zou ik dan tóch boos zijn? Dat is de vraag die een van de deelnemers van Heal Your Heart Intensive vandaag bezig houdt. Deze vraag komt naar aanleiding van de gesprekken in de Facebook Groep en de video die Briant deze week opgenomen heeft waarin hij zijn verhaal doet over emoties die je hart gijzelen.

 

In de video nodigt Briant je uit te onderzoeken welke basis-emotie jouw hart gijzelt. Want een gegijzeld hart is niet vitaal en in een gegijzeld hart stromen de hartenergie en de liefde niet. Als je de video nog niet hebt gezien, nodigen we je alsnog uit om dit te doen en te onderzoeken welke basis-emotie jouw hart gijzelt.

Jouw basis-emotie

Als ik de basis-emotie die mijn hart gijzelt heb gevonden, wat dan? Laten we beginnen met te zeggen dat iedereen een basis-emotie heeft die je hart gijzelt. Die emotie wordt zichtbaar als het even niet zo goed met je gaat. Daar is niks mis mee, dat is doodgewoon menselijk.

Maar wat kan je dan doen om je hart te bevrijden van die gijzeling? Wat kan je dan doen om je liefdesenergie vrij te laten stromen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Heel je basis-emotie. Maak je basis-emotie vrij en maak daarmee de weg vrij voor liefde, voor energie, voor vitaliteit.

Daarom vinden wij het ook zo belangrijk om dit gesprek met je aan te gaan. De vraag ‘Ik ben nooit boos, ik voel me nooit boos maar zou ik dan tóch boos zijn?’ is veel te belangrijk om niet uitgebreid bij stil te staan.

Ik ben nooit boos

Iedereen is in z’n leven wel eens boos geweest. Niet omdat het moest maar omdat het gewoon gebeurde. Misschien was je een kind toen je de laatste keer boos was, misschien was het gisteren nog. De zin ‘Ik ben nooit boos’ is dus eigenlijk een opmerking die theoretisch helemaal niet kan en ook niet klopt.

Maar goed de deelnemer zegt: Oef, ik ben nooit boos, ik voel me nooit boos maar zou ik dan tóch boos zijn? En omdat we degene die het schrijft kennen, weten we dat het belangrijk is voor haar om dit te onderzoeken. En omdat we weten dat meer mensen met dit gevoel zitten, vinden we het waardevol om met je te delen hoe wij hier tegen aan kijken.

Stel we nemen het gevoel ‘ik ben nooit boos’ 100% voor waar aan ben je dan altijd blij, ben je dan altijd gelukkig? Met jezelf, met de mensen met wie je leeft, met je leven?

En …

 • hoef je dan niet meer te roddelen met je vriend(in) over je partner, over anderen?
 • hoef je dan niet meer je mond te houden als het spannend wordt in de relatie?
 • hoef je er dan geen geheimen meer op na te houden?
 • hoef je dan niet meer cynisch te worden als je partner het niet met je eens is?
 • hoef je dan niet meer verdrietig te zijn omdat je partner, je kinderen, het leven je niet dat brengt waar je wel op hoopt?
 • hoef je je dan niet meer schamen voor je vrienden omdat je het niet eens bent met de keuzes van je partner?
 • hoef je dan niet meer…

Kan je nadat je al deze vragen hebt beantwoord nog steeds zeggen dat je altijd gelukkig bent met je leven? Dikke kans dat er al wat barstjes komen in je geluk. Dat je al momenten voor je ziet waarvan je nu kunt zeggen: daar was ik het niet mee eens, dat wilde ik niet zo, daar heb ik mijn mond gehouden, dat had ik beter anders kunnen zeggen, dat had ik niet zo moeten doen.

Onderstroom – bovenstroom

Je begint waarschijnlijk nu al te ervaren dat ‘ik ben nooit boos, ik voel me nooit boos’ eigenlijk niet mogelijk is. Wat wel zo is, is dat jouw boosheid zich anders toont. Als je naar onderstaande afbeelding kijkt dan zie je dat er allerlei varianten van boosheid in de bovenstroom zitten. Het is de zogenaamde verkapte boosheid!

boos-woede

Kijk je naar de afbeelding dan zie je een bovenstroom en een onderstroom. De onderstroom zijn de pure basis-emoties en in de bovenstroom zie je de verkapte boosheid, woede of angst. Aan de hand van voorbeelden willen we je graag duidelijk maken hoe deze verkapte boosheid er in de praktijk uit ziet.

Ontkenning – Verdringing

Je hebt een aantal soorten verdringing. Zo zijn er moeders die tegen hun kind zeggen: Mama is niet boos, maar mama is heel verdrietig. Het kind voelt vaak wel degelijk dat ze boos is maar krijgt de woordelijke boodschap ‘Nee hoor, dat is niet zo’. Bovendien is die zin heel manipulatief omdat ie op het schuldgevoel van het kind werkt. Een kind dat daarmee opgroeit weet vaak later niet hoe hij/zij met deze mixed feelings moet omgaan. Later op volwassen leeftijd hoor je ze dan vaak zeggen ‘Zie je wel, het klopte niet wat er werd gezegd. Ik ben dus toch niet gek, ik heb het altijd goed aangevoeld.’

Een andere vorm van ontkenning is altijd zeggen dat iets oké is terwijl je het eigenlijk liever anders wilt. Maar dat je kiest voor de lieve vrede. Dat je ervoor kiest om het de ander naar de zin te maken. Door er mee in te stemmen ga je de confrontatie uit de weg, ga je jouw eigen grenzen uit de weg, neem je jezelf en je eigen behoefte niet serieus.

Verdriet

Een kind wil niet dat zijn mama verdrietig is en dus houdt hij snel op te doen waar hij mee bezig was. De uitdrukking ‘Mama is niet boos maar heel verdrietig’ werkt in dit geval.

In verdriet verzanden is een ander voorbeeld. Verdrietig zijn omdat je niet krijgt wat je wilt, verdrietig zijn omdat je te weinig krijgt. Verdriet kan in dit geval verslavend werken omdat ze ook altijd aandacht oplevert. Aandacht in de vorm van medeleven, medelijden.

Cynisch zijn

Cynisme wordt vaak ingezet door diegene die niet geleerd heeft om boosheid te uiten, die niet weet hoe dat moet. Cynisme wordt ook vaak onder het mom van een grapje ingezet. En als jij dat niet snapt ligt het aan jou. Het gevolg is dat de ander zich altijd rot voelt. En dat je de ander dus eigenlijk straft met cynisme.

Als cynisme langdurig in een relatie wordt ingezet dan zie je dat stellen elkaar niets meer te zeggen hebben en elkaar alleen nog maar aftroeven met cynisme. Wie kan de grootste K*T opmerking maken? Als buitenstaander wordt je er altijd ongemakkelijk van en wil je het liefst zo snel mogelijk wegwezen. En de kinderen uit zo’n relatie wat voor voorbeeld krijgen die mee?

Roddelen

Vrouwen roddelen graag met hun vriendin over hun man. Ze roddelen dan vaak over wat hij allemaal doet en niet doet. Het onderling roddelen over de partner bindt de vriendinnen-relatie én ontbindt de relatie met de partner omdat wat besproken wordt met de vriendin vaak niet besproken wordt met de partner.

Roddelen mannen helemaal niet? Ja hoor, het ziet er alleen anders uit. Ze zijn vaak wat stelliger in hun bewoordingen over moeders de vrouw. En ook daar zien we dat het de vrienden-relatie bindt én dat het de relatie met de partner ontbindt.

Geheim- Dubbel leven

Dat kan ik beter niet tegen hem/haar zeggen want dan … En dus ga je voor je houden dat je nieuwe kleding (voor de vrouwen) of nieuw gereedschap (voor de mannen) hebt gekocht.

Je kunt beter niet zeggen waar je je geld aan uitgeeft, omdat je partner het er niet mee eens is. Je kunt beter maar niet zeggen dat je niet zoveel hoeft te werken als dat je doet, omdat je partner anders boos is dat je niet eerder thuis bent. Je kunt beter niet zeggen dat je een online cursus doet, omdat je partner dan denkt dat er iets met je aan de hand is, of met hem, enzovoort.

Schuld – Schaamte

Is vaak een broertje of een zusje van een geheim leven. Maar schaamte zit ook in de slechte ervaringen van bijvoorbeeld vroeger. Doordat je je erover schaamt verdring je de ervaring, vertel je er niets over.

Terwijl je in je hele lijf voelt dat de schaamte over de ervaring(en) je nog bepaalt, of dat het je relatie met je partner beïnvloedt. Mensen die er niets aan doen, voelen zich vervolgens daar weer schuldig over.

Angst

Angst zit in de onderstroom én in de bovenstroom. De angst van de bovenstroom is de angst voor je partner z’n oordeel, voor de ander z’n oordeel. De angst om bijvoorbeeld verlaten te worden, om afhankelijk te zijn, om …

Deze angst klapt vaak naar binnen waardoor mensen met deze angst helemaal niet kunnen voelen wat er in hun binnenwereld speelt.

Pijn – Ziekte

Bij deze (en de volgende) wordt het tricky voor ons. Je kan hier namelijk heel boos over gaan worden 😉

Maar wie kent niet de mensen met altijd pijntjes. Van kleine naar grote pijntjes die ervoor zorgen dat je rekening met ze gaat houden.

Wie kent niet de uitdrukking ‘Nee niet vanavond, ik heb hoofdpijn’? De hoofdpijn die aangewend wordt om iets niet te hoeven, om de partner niet aan te gaan, om de kinderen niet aan te gaan. Ziekte is altijd een uiting van een emotionele disbalans. Wat mocht er niet zijn waardoor het als ziekte naar buiten komt?

Slachtofferschap

Ik ben klein en jij bent groot. Ik verdien geen geld waardoor ik afhankelijk ben van jou. Jij bent altijd uit huis waardoor ik de kinderen moet opvangen, enzovoort.

In dit soort situaties zie je vaak dat beide partners zich erbij neerleggen omdat het nu eenmaal is zoals het is. We hebben er destijds toch afspraken over gemaakt?

Ben je nog steeds niet boos?

Als je alle voorbeelden leest dan zie je dat er veel onderdrukte gevoelens zijn, dat er veel niet wordt gezegd wat eigenlijk wel gezegd moet worden als je jouw relatie met jezelf, met je partner, met je kinderen (en anderen) serieus neemt.

Je leest in alle voorbeelden dat je in een vroeg stadium in je relatie (in je hele leven) jouw eigen behoefte niet serieus hebt genomen. Zou je dat wel doen dan hoef je niet te roddelen, cynisch te zijn, te ontkennen, te verdringen, in het geheim dingen doen, verdriet-pijntjes-ziekte te krijgen, of angstig te zijn.

Als je jouw behoefte wel serieus had genomen dan

 • was je met je partner, kinderen (en anderen) in gesprek gegaan over jouw behoefte (en ook over zijn behoefte)
 • was je bereid geweest te vechten voor je behoefte

Een andere kant van je behoefte niet serieus nemen is gebrek aan zelfliefde. Een gebrek aan zelfliefde zorgt er vaak voor dat je de ander verantwoordelijk houd voor jouw levensgeluk. Die afhankelijk zorgt er voor dat je niet zegt wat je wilt, dat je jouw werkelijke behoefte niet uitspreekt. En zo is de cirkel weer rond.

Ik ben nooit boos, voel me nooit boos maar zou ik dan tóch boos zijn?

Ons antwoord? Als je die vraag stelt, dan denk ik dat je toch echt op de laag van boosheid bent aangekomen. Dan denk ik dat je toch op de laag van pijn bent aangekomen.

Dan denk ik dat het tijd is om een zelfonderzoek te gaan doen naar bijvoorbeeld:

 • Waar ben ik eigenlijk niet gelukkig over?
 • Wat maakt bij niet écht blij?
 • Waar ben ik misschien wel een beetje boos over?
 • Waar ben ik bang voor als ik echt boos ga worden?

Met deze onderzoeksvragen kan je beginnen als je voor jouw gevoel nog nooit boos bent geweest. Kijk maar eens wat het je oplevert.

Heb je dit gedaan en wil je dieper graven in je boosheid, dan mag je ons altijd mailen. We sturen je dan graag een vervolgstap.

Heal Your Broken Heart Intensive

Wil je net als de vragenstelster ook heel direct je hartenergie, je hartvitaliteit en je zelfliefde aanpakken? Doe dan mee met Heal Your Broken Heart Intensive. In deze 30 daagse Online Hart Intensive kan je hier een enorme sprong in maken, onder begeleiding van ons.

Briant en Jaldhara
We are Dutch originals & Digital Nomads. Places where we Work & Live must be Warm, must have great Wifi and must be near (sea) Water. WHISPERS FROM THE HOLY CIRCLE: ❥Healing channelings & guided meditations ❥Live channeling on Inner Freedom ❥Online Healing Intensives ❥Personal Coaching

Comment Section

0 reacties op “Ik ben nooit boos en ik voel me nooit boos

Plaats een reactie


*